MAAK HIER ONLINE EEN AFSPRAAK

OsteopathieMet je handen luisteren naar het verhaal van je beenderen

Osteopathie
Img
Wat is osteopathie?

Osteopathie is “met je handen luisteren naar het verhaal van je beenderen”. Die vertellen je waarom ze in een bepaalde richting draaien of waarom ze gaan vast(er) zitten. Osteopathie is een manuele behandelingswijze, gebaseerd op principes uit anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie.

Een rotsblok in een rivier beïnvloedt de flow voor en achter de blokkade. Een bewegingsbeperking van beenderen (osteo) werkt op dezelfde manier op de flow van bloed, lymfe, cerebrospinaal vocht,… De pijn die hierdoor in het voor- en achterliggende weefsel ontstaat, kan tot een vicieuze cirkel leiden. De osteopaat spoort deze verminderde beweeglijkheid op met zachte handgrepen.

Bij de behandeling worden drie systemen gebruikt die met elkaar verbonden zijn tot één geheel en elkaar voortdurend beïnvloeden: - Parietaal: beenderen, spieren, gewrichten, pezen, ligamenten. - Visceraal; spijsverteringsstelsel, ademhalingsstelsel, cardiovasculair, urogenitaal, met hun bloedvaten, lymfe, zenuwen. - Cranio-sacraal: de schedelbeenderen (cranium) staan via de ruggengraat met het sacrum (heiligbeen) in verbinding via het zenuwstelsel, het cerebrospinaal vocht en de dura mater (ruggemergvliezen). De osteopatische behandeling wil de harmonie tussen deze drie systemen herstellen. Zo wordt het lichaam weer (met zichzelf) in balans gebracht en wordt genezing bevorderd.

Waarvoor osteopathie gebruiken?
osteo

Osteopathie kan gebruikt worden bij:
- gedragsproblemen : angst, agressie, onzindelijkheid,..
- fysieke problemen: niet recht lopen, manken, rugpijn, hernia’s, pre- en postoperatieve restricties,…
- orgaanproblemen: maagzweer, onregelmatige cyclus, hormonaal onevenwicht, onvoldoende drainage door nieren of lever, …
- circulatie problemen: hart, oedeem(te veel vocht), ischemie (te weinig doorbloeding), gezwollen benen, postoperatieve zwellingen (castratie,…)
- huidproblemen
- zichtproblemen (niet recht kijken, stuwing in het hoofd…)

Praktisch

Voor een osteopatische behandeling van een paard is er min. 1u per paard nodig en iemand die het paard vertrouwt. Na de behandeling dient er enkele dagen met het paard (onbelast) gewandeld te worden, zodat die kan wennen aan een "nieuwe" stand van zijn beendergestel. Indien nodig word doorverwezen voor radiografie (RX), echografie, paardentandarts, hoefsmid of zadelmaker.

Gallerij